Приложението Maybelline Beauty добавя 12 опции за дигитален грим с изкуствен интелект, които потребителите на Teams Enterprise могат да прилагат по време на срещи. Microsoft твърди, че тази нова функция ще "направи живота на хората малко по-лесен". Виртуалните филтри за грим, които идват в Microsoft Teams благодарение на козметичния гигант Maybelline, са подобни на ефектите за промяна на външния вид, които вече работят в социалните мрежи, като Bold Glamour в TikTok.

Приложението Maybelline Beauty for Teams ще предлага 12 уникални визии с избор на различни ефекти на макиаж и опции за дигитален грим. Всяка виртуална визия ще съответства на ефекта на реалните продукти и нюанси на Maybelline, така че потребителите да могат да пресъздадат виртуалния грим в реалния живот. Компаниите често използват виртуални "пробни варианти" за популяризиране на реални продукти, но корпоративният софтуер за работното място е необичайна употреба за такова приложение, като Maybelline насърчава потребителите да "изследват различни визии за гримиране".

Технологията с изкуствен интелект за виртуален грим е разработена от Modiface, компания за добавена реалност, фокусирана върху индустрията за красота. Тя е едно от най-популярните предложения за виртуален грим и се използва от различни козметични компании като Sephora и Estée Lauder. L'Oreal, компанията майка на Maybelline, разпозна обещанието на дигиталния грим още през 2018 г. и тогава придоби собствеността върху Modiface.

Институтът "Джина Дейвис", обществена организация с нестопанска цел, работеща за увеличаване на приобщаването и разнообразието, участва в разработването на новите филтри за Teams. Това трябва да послужи, за да се гарантира, че видът на виртуалния грим е подходящ за "широко и разнообразно население".

"Независимо дали работите офлайн, или виртуално, уелнесът може да ви помогне да постигнете най-добри резултати" - посочва Триша Айягари, глобален президент на марката Maybelline New York. "Ето защо си партнираме с Microsoft Teams и сега, дори в най-натоварения си ден, можете да нанасяте виртуален грим с едно кликване" - допълва още той.

Малко странно е, че филтрите за красота се използват в професионални приложения за комуникация извън сферата на социалните медии. Има много доказателства, че филтрите, предназначени да подобряват или по друг начин да променят външния вид, могат да бъдат вредни за психичното здраве поради нереалистичните очаквания. И докато преди тези ефекти на филтрите бяха лесни за идентифициране, новото поколение цифров грим е много по-трудно за откриване.

Потенциалният риск от спад на самочувствието може да не възпре хората от желанието им да използват филтри за красота в работните приложения. Други платформи за видеоконференции, като Zoom, вече предлагат някои ограничени ефекти, като например филтри за вежди и червило.

Приложението Maybelline Beauty in Teams предлага повече възможности и настройки, които са изкушаващи за експериментиране, особено ако резултатът изглежда достатъчно естествен, за да не се откроява сред колегите.

Новата функция е налична за глобалните клиенти на Microsoft Teams Enterprise и може да бъде намерена в раздела Видеоефекти в настройките на Teams. Все още няма информация за наличието на новите филтри за потребителите на безплатното ниво на Microsoft Teams.