През последните няколко месеца проектът за въвеждане на сателитен интернет по цялото земно кълбо, зад който стои Илън Мъск, се развива с пълна сила. В орбита вече има множество сателити, които често минават и над България, а в мрежата стартираха първите записвания от потребители, желаещи да я използват.

Благодарение на сателитния интернет Starlink всеки ще може да използва мрежата, без да разчита на това, че на мястото, където се намира, има интернет връзка или въобще изградена някаква инфраструктура. По този начин високоскорестен сателитен интернет ще има в някои доста трудно достъпни райони, но мрежата ще може да се използва и от хора, които често са на път, от собственици на яхти и много други.

До скоро беше загадка как точно ще се приема сигналът от сателитите, но тези дни в Reddit се появи снимка на прототип на персоналните терминали на системата. Терминалите изглеждат точно така, като преди година ги описа Мъск - летяща чиния на поставка.

На снимките се виждат два вида антени с диаметър около метър и половина и по-малки, които вероятно са самите персонални терминали. Съмненията, че става въпрос за терминали на Starlink отпадат в момента, в който се забелязват лепенките, гласящи че това е собственост на SpaceX. Както и още един поясняващ надпис - "Това устройство е предназначено само за демонстрационно използване. Не се продава и не се дава под наем до получаване на съответното разрешение".