Преди 36 години от ракетната площадка в Байконур трябва да излети мисията Союз Т-10-1. На борда са космонавтите Владимир Титов и Генадий Стрекалов. Те трябва да сменят екипажа на орбиталната станция "Салют-7", който да се завърне обратно на Земята.

48 секунди преди старта става пожар в ракетата-носител "Союз". Две секунди преди огънят да обхване напълно и космическия кораб се задейства Система за аварийно спасяване, която отделя космическия апарат от ракетата.

Системата извежда космическия краб на около четири километра от стартовата площадка по балистична траектория. Сработването на малките твърдогоривни ракетни двигатели, разположени на "иглен нос" над космическия кораб се оказва важно. Това е единствения случай на задействане на системата за аварийно спасяване с космонавти на борда.

Агрегатите ускоряват капсулата до достигане на 650 метра височина, след това се изключват, а по инерция корабът достига височина около 950 метра. Следва разтваряне на парашутите и пет минути по-късно - приземяване.

Претоварването, което изпитват космонавтите е от 14 до 18 g. Пожарът на стартовата площадка е напълно изгасен едва след 20 часа. Самата стартова площадка е напълно унищожена. След проваления старт се налага космонавтите намиращи се на "Салют-7" да останат още няколко месеца на станцията, тъй като смяната им не пристига.