България е страхотна страна и София е място, където има много технологични компании специално във финансовия сектор. Това обясни пред Дир.бг и 3eNews Рон Ацмон, съосновател на технологичната компания AU10TIX, специализирана в дигитални финансови услуги. В основата, нашият основен компонент е компютърното знание. Така, както на летището, ние можем да проверим вашата българска лична карта, когато кацнете в Гърция или отидете в друга държава, например. Ние можем да разгледаме изображение, което качите на вашия доставчик на услуги, и да ви кажем дали идентификаторът, който сте предоставили, е автентичен или не, дали сте се опитали да го манипулирате или не, обяснява Рон. По отношение на превенцията и киберсигурността експертът обясни още, че в Германия вече работят върху "видео идентификация".

- Г-н Aцмон, AU10TIX вече е глобален лидер в технологиите за проверка и управление на самоличността. Но как решихте да стартирате AU10TIX? Как е регулиран пазарът в Израел по отношение на идентификацията и плащанията?

- Всъщност технологията започна с извършване на проверка на самоличност в компания за сигурност на летището и бях привлечен да търся други интересни бизнес възможности. Когато разглеждахме за какво можем да използваме технологията, прочетохме статия за банките, които са глобявани за това, че не извършват правилно KYC (Опознайте своя клиент). Процесът на KYC беше тогава проверка на документи, решихме да се отклоним от правителството и се насочихме повече във финансовия сектор. Фокусирахме се върху този проблем и в общи линии това е начинът, по който AU10TIX нарасна от много малко звено за научноизследователска и развойна дейност от 12-14 души до повече от 200 души. Затова решихме да разгледаме как можем да помогнем за разрешаването на проблеми с идентичността на регулираните пазари. Първият ни клиент във финансовия сектор беше и все още е компания, наречена Payoneer, която извършва трансгранични плащания на глобално ниво. Въпреки че са отчасти американци/отчасти израелци, техният център за научноизследователска и развойна дейност е в Израел и те търсеха решение, което да им помогне с техните глобални KYC услуги, и така започнахме.

През 2014 г., работихме с Google по техния световен бизнес и през 2015 г. с Paypal, така компанията започна да расте на глобално ниво. Имаме няколко клиенти в Израел, но това е много незначително по отношение на приходите, които събираме на глобално ниво.

- В кои страни работите днес?

- Ние обслужваме всички наши клиенти на глобално ниво. Имаме клиенти в Нова Зеландия, Австралия, Япония, Aзиатско-Тихеокеанския регион, Африка, Европа, САЩ и Латинска Америка, но красотата на нашия бизнес е, че нашето решение е глобално и ние сме в състояние да предоставим глобална услуга на всички наши клиенти. Те могат да бъдат базирани в Индия, Шри Ланка, Индонезия, Нигерия.... Ние търсим клиенти на глобално ниво; не е специфично за държавата.

- Има ли разлика между европейския пазар и другите пазари, на които работите, по отношение на регулациите?

- Всяка страна има свои собствени правила и изисквания. Например, в Германия работят върху "видео идентификация". Трябва да се обадите на агент, за да може той да прегледа документацията ви и да докаже кой сте като човек. В Испания има различна регулация, Обединеното кралство има различни регулации, Италия също като собствена, така че определено бих казал, че когато става въпрос за работещи на регулирани пазари на финансови услуги, има различни изисквания за всяка страна. И не само в Европа, но и в Азия, всяка държава в света има свои собствени разпоредби.

- В България предпочитаме да правим всичко това лично в момента. Мисля, че ситуацията е почти същата в другите европейски страни. Можете да ми кажете повече за това. Как удостоверявате хората в различни страни и как плащат? Мисля, че има голяма разлика между Европа и Азия например.

- Въпросът е каква е услугата, която крайният клиент търси да получи? Ако това е банкова услуга, услуга за плащания или превод на пари, всяка държава има свои собствени нужди и изисквания. Например в Израел за извършване на плащания между хора има две основни приложения: едното се нарича Bit, а другото се нарича PayBox, и по този начин повечето хора прехвърлят пари между хората. В САЩ има Venmo от PayPal и Cash App от Square. На трансгранично ниво има големи играчи като PayPal и Ant, но за съжаление не съм наясно с нормативните изисквания, които съществуват в България. Не съм в състояние да ви дам моята гледна точка за правилния подход за вас и вашия местен пазар.

- Може би въпросът е по-скоро за опита, който сте имали на други пазари?

- От наша гледна точка имахме добър опит. Това е въпрос на държавна политика. Правителството трябва да вземе решение каква гъвкавост и улеснения иска да осигури на своите граждани.

Не смятам, че в това отношение България е уникален пазар. Всичко зависи от решението, което правителството трябва да вземе: желаят ли да направят крачка напред и да дадат на своите граждани по-лесна платформа. Виждаме, че това се случва в Гърция, Румъния и Турция, така че не мисля, че трябва да има голям проблем за България да направи "скок на вярата". България е страхотна страна и София е място, където има много технологични компании, специално във финансовия сектор като Paysafe и Nuvei. София е основен технологичен център в това отношение. Технологията е там; талантът е налице. Очаквам България да приеме предизвикателството, да направи този "скок на вярата", за да има повече финансови възможности в дигиталното пространство.

- Как работи AU10TIX и какви фирми могат да използват технологията?

- В основата, нашият основен компонент е компютърното знание. Така, както на летището, ние можем да проверим вашата българска лична карта, когато кацнете в Гърция или отидете в друга държава, например. Ние можем да разгледаме изображение, което качите на вашия доставчик на услуги, и да ви кажем дали идентификаторът, който сте предоставили, е автентичен или не, дали сте се опитали да го манипулирате или не.

След като представите вашата шофьорска книжка, разрешение за пребиваване, лична карта или паспорт, сравняваме вашата лична карта със селфи, което изпращате, за да сме сигурни, че вие ​​сте правилният човек, за да получите конкретна услуга или да отворите банкова сметка. След това вземаме данните и проверяваме основно, за да видим дали сте измамник или не. Предоставяме тази услуга на всеки бизнес, например, ако клиентът трябва да отвори банкова сметка, ако иска да извърши плащане, ако трябва да закупи доставка на алкохол до дома си и да докаже, че е над 18 години, ако трябва да наеме апартамент в Airbnb. Потвърждаваме, че сте законно лице. Ако искате да правите запознанства в Bumble, ние предоставяме проверка на самоличността на Bumble. Ако искате да отидете да играете онлайн рулетка, ние предоставяме услугата за 888.

Независимо дали става въпрос за игри, запознанства, пътувания, плащания, банкиране, доставка на алкохол, споделено пътуване, има широка област от услуги, които можем да удостоверим.

- Във всички видове бизнес можете да предоставите услуга за удостоверяване.

- Правилно. Услугата е персонализирана въз основа на степента на риск. Ако дейността е по-рискована, може да направим системата малко по-сериозна; ако не е толкова рискована, можем да направим системата малко по-улеснена.

- Как използвате AI? През последните седмици и месеци говорихме толкова много за AI. Как го използвате във вашата технология и как може да помогне за предотвратяване на измами и организирана престъпност?

- Хората казват "AI" (изкуствения интелект), но това е много общо понятие, което може да се използва за множество неща. Ние използваме изкуствения интелект през последните пет или шест години - това се нарича "машинно обучение", за да подобрим нашите алгоритми за откриване на измамници и измамни трансакции. Красотата на машинното обучение е способността му да обработва големи количества данни, за да дава много по-точни резултати. Предизвикателството е, че това, което се случи през последните няколко месеца, е разпространението на изкуствения интелект сред хората. Сега това, което беше в ръцете на технологични компании като AU10TIX, сега изведнъж е в ръцете на хората. Те усещат вкуса на тази технология и сега въпросът е: Какво ще правят с нея? Ще го използват ли по положителен или по отрицателен начин?

- Има ли повече рискове от измами, нарастващи днес? Или има технологии, които могат да предотвратят измами и атаки?

- Да, определено се разраства и ние вече го виждаме, защото AI позволява на непрофесионални измамници да използват сложни инструменти. Определено виждаме тези върхове и това е проблем и предизвикателство. Честно казано, нямам учебникарски отговор за вас в това отношение, но определено достъпността на тези неща за хората прави живота ни по-сложен.

- Прав сте. Можем да го използваме за правилните неща, но можем да го използваме и за лоши неща. Зависи от нас.

- Точно! Не мисля, че някой има толкова прост отговор в това отношение; предстои да видим.

- Работите с толкова много големи компании като PayPal, Google, Microsoft и Uber. Бихте ли споделили с нас някои от най-интересните случаи на измама с изкуствен интелект, които сте открили?

- Мога да ви кажа какво е публично известно до момента на пазара. Това, което правим за Uber например не беше много за измами, а за възпиране на престъпници. Започнахме да работим с Uber през 2018 г., защото Uber се опитваше да създаде по-безопасна среда за водачи на пазара в Латинска Америка. Не знам дали знаете, но в Латинска Америка използването на кредитни карти е относително ниско. Така че, когато поръчате Uber, вие не плащате с кредитна карта, плащате в брой. Някои престъпници се опитваха да ограбят шофьорите. Затова Uber искаше да използва проверка на самоличността, за да се увери, че всеки, който използва приложението, е законно лице, а не крадец. Друг случай е за 888. Отново имахме работа с измамници, които се опитваха да измамят оператора по отношение на игрите.

- Компанията тази седмица обяви, че нейният Serial Fraud Monitor е защитил бизнеса срещу измами с ID на стойност 1,3 милиарда долара само през Q1. Как се случи това?

- Serial Fraud Monitor е инструмент на консорциум, където проследяваме сигнали за измами на глобално ниво. Изчислихме размера на измамите, разкрити от нашите клиенти на глобално ниво. Знаем количеството атаки, които са се случили, и знаем трансакцията със стойност на всяка атака, която сме предотвратили, така че изградихме модел, който казва какво количество злоупотреби сме предотвратили на дневна база.

- Компанията наскоро пусна ID за многократна употреба в сътрудничество с Microsoft? Бихте ли ни казали повече? Какво означава това за вас и пазара?

- Сътрудничеството, което имаме с Microsoft, се основава на проверими идентификационни данни. Следващото нещо, когато става дума за идентичност, е хората да имат малко повече контрол върху своята самоличност и това е продуктът, върху който работим с Microsoft през последните три години. Ние всъщност го стартирахме със съвместен проект в самите Microsoft. Създадохме го за тях и те са първият ни клиент за такъв случай на употреба. Ще го внедрим на някои други пазари. В момента го правим само в САЩ, но може да се използва на глобално ниво.

- Като глобален лидер в технологиите за проверка и управление на самоличността, AU10TIX планира ли разширяване? Ако да, къде?

- От страна на проверяемите идентификационни данни, първият клиент е американски потребител, но утре сутринта, ако има банка в България, която иска да работи с нас, можем да го направим в България. Ние се насочваме там, където има търсене. В момента виждаме повече търсене от САЩ, но ако утре сутринта видим търсене от пазара в Обединеното кралство, към Австралия или България, сме готови да предложим решения. Не сме се фокусирали върху конкретен пазар като цяло.

_________________________________________________________________________________

Кой е той

Рон Ацмон е съосновател и председател на AU10TIX, глобален технологичен лидер в проверката на самоличността и автоматизацията на управлението на ID. Той има 25-годишен опит във водещи стартиращи фирми и развиващи се бизнеси в областта на технологиите, интернет и финансите.

От 2012 г. до 2020 г. Рон е главен изпълнителен директор на AU10TIX, като е пионер в използването на многоканално ID удостоверяване и решения за генериране на записи. Благодарение на това дружеството успява да се позиционира като технологичен лидер и доставчик на избор сред големите световни играчи в електронна търговия и плащания.

Рон е инвеститор в технологични иноватори като FOXinGreen, Sardine и Mesh Payments и служи като наставник в Barclays Techstars Tel Aviv Accelerator и Level39 в Лондон, една от най-свързаните технологични общности в света. Има бакалавърска степен по бизнес администрация от колежа по мениджмънт в Израел и магистърска степен по бизнес администрация от Imperial College of London, Великобритания.

Компанията наскоро участва в едно от водещите събития в банковата/финтех индустрия, Money20/20 Europe. AU10TIX е базирана в Тел Авив компания, която работи от 90-те години на миналия век и се занимава с удостоверяване на самоличност, управление и предотвратяване на измами за някои от най-големите компании в света като PayPal, Santander, PayU, Google, Uber, Microsoft, Thomson Reuters, Coinbase и много други.