Мадс Стенфат е мениджър по ценообразуването, който прекарва работния си ден в Excel. През уикенда обаче Стенфат и още 50 конструктори-аматьори създават ракети. Те са обединени в организацията Copenhagen Suborbitals. Новата цел на любителите е изключително амбициозна. Те искат да изстрелят човек на суборбитална височина при изключително нисък бюджет.

Вижте как ще изглежда ракетата >> >> >>

"Правим го, защото е трудно", споделя Стенфат пред Futurism. "След като влезете в него, започвате да осъзнавате също, че забавната част не е да стигнете до целта. Забавната част е непрекъснатата работа върху предизвикателства, които са толкова нелепо трудни."

Липсата на финансиране Copenhagen Suborbitals компенсира с упоритост, изобретателност и чиста сила на волята. 

В момента групата работи усилено по изграждането на космически кораб, наречен Spica, който се надяват да бъде първият любителски космически кораб, който да осъществи суборбитален полет с екипаж.

По думите им осъществяването на полета е постижимо в рамките на 10-годишен срок.

Ентусиастите твърдят, че НАСА, SpaceX и останалите космически гиганти създават ракети с голям бюджет, защото могат да "решат всеки проблем с пари". За сметка на това стратегията на Copenhagen Suborbitals е да разчита на "преинжениране", а проблемите да се решават с много мислене и на място.

"Имаме груб дизайн и работим по него. В момента сме сглобили двата резервоара за гориво - за течния кислород и за резервоара за алкохол. Екипът, отговорен за направата на двигателя започва да прави първите компоненти за двигателя. Работим и върху тестовия стенд, който ще използваме за тестване на запалването на двигателя. Така че нещата се движат с постоянен темп", коментира Стенфат.

Създаването на ракета, използваща за гориво спирт и кислород е една от най-ефективните стратегии за достигане до космоса. Немските балистични ракети V-2, преминали за пръв път границата на земната атмосфера, са ползвали същата комбинация.

Spica ще може да достигне височина от над 100 километра над земната повърхност, а датчаните вече разполагат и с платформа в морето за ракетни стартове.

"Космосът вече не е само за милиардери", завършва Стенфат