През първото полугодие на 2020 Китай ще изведе в орбита около Земята последните два сателита, с които ще завърши изцяло системата си за сателитна навигация Beidou. Тя е алтернатива на американската GPS, а подобни системи изграждат още ЕС (Galileo) и Русия (Glonass). С извеждането в орбита на последните два сателита, общият им брой ще достигне 35, което е повече от ползваните 30 в GPS, предава Mobile Bulgaria.

Според говорител на компанията зад системата над 70% от смартфоните в Китай поддържат Beidou. Системата има важна роля и при мрежите от пето поколение, при които в момента Huawei има съществена технологична преднина. Технологията за позициониране ще бъде подобрена още в края на следващата година и точността на локализиране ще бъде подобрена от 5 метра на няколко сантиметра.

BeiDou-3 е третата версия на системата, като се планира към 2035 да бъдат въведени още редица подобрения, които ще я направят по-умна, по-достъпна и по-интегрирана. Китайската космическа програма се развива изключително бързо през изминалите десетилетия като част от плановете на страната да създаде собствени високотехнологични решения.

През 2003 Китай стана третата страна, която самостоятелно изпълнява управляеми космически мисии. Държавата дори изгради експериментална космическа станция и изпрати два роувъра за изследване на Луната. Сред бъдещите ѝ планове са създаването на пълнофункционална космическа станция, изпращане на мисия към Марс и дори пилотирана експедиция до Луната.