Първите мащабни доставки на изтребителя от пето поколение Су-57 ще започнат през следващата година. Това съобщи в четвъртък генералният директор на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов за РБК, цитиран от Russia Beyond.

"През 2020 г. ни предстои много работа по стабилизация на авиационната промишленост. Ще започнат първите мащабни доставки за армията на самолета от пето поколение Су-57", каза той, коментирайки плановете за догодина, пише ТАСС.

Вижте най-добрите снимки, направени на Су-57 за последното десетилетие >> >> >>

Договорът за доставка на първите два Су-57 на руските въоръжени сили бе подписан от министерството на отбраната на Русия и ОКБ "Сухой" на 22 август 2018 г. в Кубинка в рамките на форума "Армия".

Тогава заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко заяви, че първият сериен Су-57 от 15 планирани за доставка, ще бъде предаден на военните през 2019 година. В рамките на форума "Армия-2019" ведомството подписа нов договор с холдинга за производство и доставка на 76 многоцелеви изтребителя Су-57 за нуждите на руското министерство на отбраната.

Су-57 е многофункционален изтребител от пето поколение. Първият му прототип дебютира във въздуха на 29 януари 2010 г., пилотиран от летеца-изпитател Сергей Богдан. В конструкцията му са използвани широко композитни материали.

Самолетът може да извършва свръхзвуков полет без форсаж, слабо забележим е, има свръхманевреност и способност да извършва относително къси излитания и кацания. Въоръженията му се разполагат във вътрешни пространства и под крилата, отбелязва ТАСС.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма.

Една бройка от Су-57 струва около 50 милиона долара - два пъти по-евтино от F-35 Lightning II.