Темата за приложението на изкуствен интелект в управлението на транспортните системи ще бъде във фокуса на презентацията на проф. д.т.н. Тодор Стоилов, преподавател в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, на онлайн дискусията за "Ролята на изкуствения интелект при справяне с климатичните предизвикателства" днес от 18 часа. Това съобщи за БТА българският участник във форума, организиран от Мрежата за Наука и иновации на Обединеното кралство, Британския съвет и Международния научен център по изкуствен интелект на ЮНЕСКО (IRCAI).

Събитието ще бъде предавано на живо.

Проф. Стоилов ще насочи вниманието към разработването на управляващи алгоритми за трафика в градски условия, при които се отчитат екологичните изисквания за снижаване на нивата на замърсяване от газове и шум. "Друга посока в борбата с климатичните предизвикателства в градовете е прецизирането на продължителността на зелената светлина на светофарите и цикълът на системата от светофари, за да се минимизират опашките, да се намали времето за чакане и времето за преминаване на автомобилите. Това води както до намаляване на замърсяването, така и до икономии на потреблението на горива", каза проф. Стоилов.

Както БТА вече писа, гост-лектор на събитието довечера ще бъде доктор Ейдън О'Съливан, доцент по енергия и изкуствен интелект в Университетски колеж Лондон. В дискусията, освен проф. Стоилов, ще се включат още четирима учени от Европа: д-р Пал Года, Изследователски институт по икономика на селското стопанство, Унгария; д-р Ян Червени, Изследователски институт "Глоубал чейндж", Чехия; Марчин Гнат, "Еърли", Полша; и проф. Гатис Базбауерс от Техническия университет на Рига, Латвия. Учените ще споделят опита си в приложението на изкуствения интелект в различни аспекти на климатичните предизвикателства като въглеродни емисии, замърсяване на въздуха, съхранение и анализ на данни за климатичните промени и подобряване на оценката на риска. Публиката ще има възможност да задава въпроси по време на дискусията към всички панелисти.

Тази кръгла маса е част от серия от диалози, които Британски съвет организира на тема различните приложения на изкуствения интелект в живота ни с гост-учени от Великобритания и по петима учени от 10 държави в Централна и Източна Европа, Турция и Балтийските страни. Следващите дискусии са посветени на темите "ИИ и здраве" (11 февруари) и "ИИ и образование" (3 март).