Изкуственият интелект не е мода, която ще "отшуми с времето", заяви руският президент Владимир Путин на международната онлайн конференция AI Journey.

"Отделяме сериозни ресурси, както финансови, така и административни, за създаване и развитие на технологии. Не става дума за купуване на смарт домакински уреди. Изкуственият интелект не е за така наречения моден хайп, който ще изчезне утре или вдругиден. Не, това няма да се случи", отбеляза президентът.

Той припомни, че "световната история познава много случаи, в които големи, световни корпорации и дори държави буквално са проспивали даден технологичен пробив и са слизали от историческата сцена за една нощ", допълни Путин, намеквайки, че това може да стане и с Русия, ако не развива свои технологии с изкуствен интелект.

Държавният глава добави, че планираната цифрова трансформация ще засегне всеки човек и всички нива на управление в Русия.

"Страната ни на различни етапи успешно решава амбициозни задачи на технологичното и пространственото развитие, изграждайки железопътни линии с уникални темпове в началото на 19-ти век и извършвайки електрификация през 20-те и 30-те години на 20 век. Но нашите планове за въвеждане на изкуствен интелект и цифрови технологии в мейнстрийма са несравними по отношение на дълбочината на промените, които водят във всички сфери. Те наистина ще засегнат всеки човек, всяко семейство, всеки сектор на икономиката и социалната сфера, всяка организация и всяко ниво на управление, цялата система на правителство", каза Путин.

Въпреки това руският президент заяви, че не смята да поверява контрола на страната на изкуствен интелект. По думите му за управлението трябва да отговаря човек от плът и кръв със собствено сърце, душа и чувство за състрадание.