По време на Студената война САЩ и СССР водят ожесточена надпревара във въоръжението. Двете държави измислят нови и нови средства, които биха им помогнали да унищожат своя противник. Едно от тях обаче предизвиква сериозни притеснения както в Кремъл, така и в редица градове в Западна Европа.

Става дума за балистичната ракета със среден обсег Pershing II. Тя се състои от две степени и работи с твърдо гориво. Това и позволява да бъде много мобилна, да може да се изстрелва без предварителна подготовка и да нанася бързи и неочаквани удари. Заради високата си хиперзвукова скорост и по-малък радиус Pershing II може да достига целите си за няколко минути.

Вижте как изглежда Pershing II >> >> >>

Със своя максимален боен радиус от около 1700 километра, ракетата може да унищожи различни цели в Украйна, Беларус, Балтийските републики или най-западните части на Русия. Именно там СССР е съсредоточил редица важни отбранителни комплекси.

С един удар Pershing II може да унищожи разположеният в Украйна завод за ракети, пристанището в Севастопол или базираните в Украйна ракетни силози. Военноморските съветски бази в Балтийско море също биха били лесна плячка за ракетата.

От Пентагона монтират най-модерните си радари и системи за насочване, така че ударите с ракетата да са прецизни. Всички американски  Pershing II в Европа обаче са въоръжени с атомни бомби с мощност между 5 и 80 килотона.

Така благодарение на един изненадващ удар с нея, САЩ биха могли да минимизират възможността за вторичен удар на СССР и да спечелят една евентуална ядрена война.

Логично, всичко това притеснява сериозно Кремъл, който досега е доминирал със своите ракети. Притесненията за западноевропейците обаче също са резонни.

Ракетите Pershing II са базирани в Западна Германия, Холандия, Белгия и Италия. Така сърцето на Европа се превръща в може би най-важната мишена за нанасяне на ядрен удар от страна на Кремъл. Унищожаването на Pershing II, предполага и повишаване на възможността за гарантирано унищожение на САЩ при атака. Заради това в Източна Германия се струва техника, която е само на "едно копче" от изпепеляването на базите на Pershing II.

В редица европейски градове са провеждат митинги против ядрената ескалация. Един от най-големите протести в Хага се състои в началото на 80-те и иска американците да изтеглят своите оръжия. В Бон се събират 500 000 души, организирани са и живи вериги, целящи да възпрат намеренията на Пентагона. Няколко години по-късно американците наистина изтеглят и унищожават ракетите си, но не заради протестите.

Стратегията на Вашингтон е да накара СССР да унищожи своите ракети със среден обсег, като в замяна на това САЩ премахне своите такива. Психологическата преса от инсталирането на Pershing II и желанието на реформистите в Москва да доведат Студената война до край дават резултат и през 1988 година е подписан Договор за унищожение на балистичните ракети със среден обсег. Именно той бе прекратен, след като Тръмп реши да изтегли САЩ от него.

От Пентагона обявяват, че много скоро ще тестват балистична ракета със среден радиус на действие - по същество наследник на страшния за Кремъл и европейците Pershing II.