Космосът е престижно място, до което имат достъп само най-силните държави. Клубът на страните със собствени ракети е изключително малък и елитен. През 70-те години на миналия век там са само САЩ, СССР, Франция, Япония и Китай. Днес в клуба са влезли още Израел и Индия, а в някаква степен Украйна, Иран, Северна Корея и Нова Зеландия също могат да се причислят към него.

Прави впечатление обаче липсата на една страна, която в началото на 20-ти век е била най-голямата и силна империя в световната история.

Владялата някога една четвърт от сушата на земното кълбо и управлявала една пета от световното население, Великобритания също участвала в космическата надпревара с големи амбиции. Тежката финансова ситуация след Втората световна война и прехвърлянето на най-добрите немски учени в САЩ и Русия, но не и в Обединеното кралство, ограничили британските възможности.

Въпреки това в средата на 60-те години на миналия век била утвърдена програма за създаване на ракета, способна да извежда британските телекомуникационни спътници в орбита. Подобна ракета щяла да предостави големи възможности не само на военните, но и на научния сектор. В дългосрочен план се очаквали и ползи за икономиката.

Разработките вървели доста добре за британците, а крайният им резултат - ракетата Black Arrow направила първия си полет през 1969 година.

Вижте как изглежда британската ракета Black Arrow >> >> >>

Наречена още "Ракетата червило", заради своя необичаен вид, Black Arrow имала 3 степени. Първите две степени използвали смес от парафин и кислородна вода. А третата работела с твърдо гориво.

На 28 октомври 1971 година бил осъществен и първият успешен полет със сателит на борда.

Black Arrow можела да извежда товари с тегло до 500 кг на ниска околоземна орбита. Бъдещето пред проекта било бляскаво, заради независимостта и базата за развитие, които той предоставял на Великобритания.

И точно когато петата ракета била произведена, британското правителство прекратило програмата.

Как се е стигнало до този своеобразен ракетен Брекзит?

Създаването на ракети винаги е било скъпо начинание. След като станало ясно, че разработката на Black Arrow била успешна, от НАСА изпратили доста примамлива оферта към британското правителство. Американците обещали, че ще изстрелват британските сателити безплатно, заради близките съюзнически отношения на двете страни. По време на офертата програмата за британската ракета все още не била прекратена, а натискът това да стане все повече нараствал.

По време на ракетния Брекзит на власт било правителството на Консервативната партия, а премиерът Едуард Хийт сметнал, че за Великобритания наистина би било по-изгодно да се възползва от офертата на НАСА за безплатни изстрелвания. Така през 1971 година Обединеното кралство сложило край на ракетната си програма и дори решило да не изстрелва последната произведена ракета.

След прекратяването на проекта Black Arrow, НАСА оттеглила офертата си за безплатни изстрелвания, но решението вече било взето и бъдещето на британската ракета - безвъзвратно зачеркнато. Любопитно е, че Великобритания не просто прекратила програмата си, но дори и унищожила своя космодрум в Австралия.

Към днешна дата Великобритания остава единствената страна в света, която успешно е разработила ракета за мисии в Космоса, а след това се е отказала от нея. Всички останали страни, постигнали подобни космически възможности са продължили да ги използват и развиват самостоятелно или в случая на Франция - чрез европейска кооперация.