Apple проявяват голям интерес към виртуалната реалност и планират да се превърнат в по-сериозен конкурент на Google, Microsoft и Facebook в този сегмент.

Компанията вече е започнала работа над прототип на смарт очила, които се свързват безжично с периферни аксeсоари. Най-интересната им характеристика е, че поддържат едновременно виртуална и добавена реалност.

Кодовото име на целия проект е T288, a oфициалната премиера на устройството едва ли ще стане факт преди 2020г., тъй като Apple се нуждаят от време да изпипат всеки един детайл.

Сегашните данни разкриват, че очилата ще имат два дисплея за всяко око, които възпроизвеждат съдържание с 8K резолюция, съобщава CNet, цитиран от digital.bg. Това означава, че общата разделителна способност ще достигне до 16 мегапиксела, което е доста впечатляващо постижение и ще подсили максимално VR и AR ефектите.

Концепцията на Apple наподобява идеята на Microsoft за миксирана реалност, с която се експериментира усилено вече няколко години. Новите очила ще предложат на потребителите най-добрите характеристики от добавената и виртуалната реалност в един продукт.

Компанията иска да използва MicroLED диоди в дисплеите на бъдещото устройство, за да гарантира поддръжката за толкова висока резолюция. На този етап технологията е доста скъпа и Apple вероятно ще се наложи да инвестират сериозни финансови средства, за да променят ситуацията.

Другият голям проблем пред навлизането на подобно устройство на пазара е живота на батерията. Ако Аpple открият как да превърнат тези два компонента в преимущество на своите очила определено могат да ги превърнат в хит на пазара.