Държавната корпорация Роскосмос възнамерява в близко бъдеще да представи на руското правителство преработен проект на Федералната космическа програма. Това ще промени приоритетите за следващите години.

В настоящия си вид документът предвижда работа в области като пилотирана космонавтика, средства за дистанционно наблюдение, превозни средства за основни космически изследвания и ракети носители. В настоящата ситуация обаче Роскосмос е принуден да преразгледа програмата. Съобщава се, че приоритет ще бъде даден на развитието на руското спътниково съзвездие.

"В рамките на наличното финансиране се предвижда да се увеличи броят на действията, насочени към развитие на орбиталното съзвездие за граждански цели и за двойно предназначение. Това ще стане възможно преди всичко въз основа на наличното финансиране в рамките на преразпределението на метеорологични спътници и радари за дистанционно наблюдение" - се казва в изявление на пресслужбата на Роскосмос, цитирано от РИА Новости.

Припомняме, че Русия изпълнява мащабен проект, наречен "Сфера". Спътниковата система ще позволи да се решават различни задачи, включително осигуряване на комуникация и оптично наблюдение на Земята в реално време. Планира се в това съзвездие от спътници да бъдат интегрирани повече от 600 малки космически апарата с различно предназначение.