Руската космическа агенция Роскосмос разкри информация, че изпраща на Международната космическа станция (МКС) полуавтономния робот, наречен Федор. Машината е създадена така, че може да имитира движенията на човек. Те е способна да извършва редица задачи напълно самостоятелно, но по време на престоя й в околоземна орбита ще й помага оператор, който ще я контролира от Земята.

Проблемът е, че през 2017 г. в интернет се появиха материали, които показват как същият симпатичен робот насочва огнестрелни оръжия и стреля с тях. Което недвусмислено показва, че е обмисляно неговото използване за нуждите на военните.

Въпреки че някои медии вече оприличиха Федор на компютъра Skynet от холивудската сага "Терминатор", все пак в космоса не се очаква той да покаже тази част от "характера" си и екипажът на космическата станция може да бъде спокоен.

Според официални данни, Роскосмос планира в перспектива да го използва за изграждането на космически бази на Луната или на други планети. И по този начин той да подготвя бъдещите човешки обитания за пристигането на хората.

На този етап обаче Федор едва ли ще се справи с подобни комплексни задачи. За сега роботът може самостоятелно да се изправя, когато падне на земята, да взима различни предмети, както и да ги поставя на определено място.