Следващият стартов прозорец, подходящ за изстрелването на руската автоматична станция "Луна-25", е определен за юли-август 2023 г., каза генералният директор на държавната корпорация Роскосмос Юрий Борисов, цитиран от ТАСС и БТА.

"Днес имаме два етапа от лунната програма - това е изследването на Луната с помощта на автоматични междупланетни спътникови системи. За съжаление тази година заради неизправност бяхме принудени да отложим изстрелването на спускаемия апарат за догодина. Следващият стартов прозорец ще бъде през юли-август 2023 г.", каза Борисов.

Ръководителят на Роскосмос изрази надежда, че "Луна-25" ще осъществи меко кацане в района на южния полюс и ще извърши всички необходими изследвания. "След това е планирана цяла серия от изстрелвания. "Луна-26" и "Луна-27" ще уточнят бъдещото място за кацане, след като направят дистанционно наблюдение, за да го изберат. "Луна-29" вече предполага наличието на луноход", добави Борисов.

"Луна-25" ще бъде първата мисия на Русия до повърхността на естествения ни спътник след "Луна-24" през 1976 г., която достави на Земята 170 грама почва. По време на мисията си апаратът трябва да кацне близо до южния полюс на Луната в кратера Богуславски и да проучи състава на полярния реголит.