руската информационна агенция "Интерфакс" съобщи, че руският тежък ударен дрон "Охотник" е в последната фаза на своето тестване и че следващата година се планира първият му полет. Първите екземпляри се очакват на въоръжение в руската армия в началото на идното десетилетие, пише Russia Beyond.

Основните му тактически характеристики все още не се разкриват. Според някои данни, известни на обществото, главната конструкторска схема за изграждане на дрона е схемата на т.нар. "Летящо крило".

"Охотник" ще достигне маса от 20 тона, което е 2 пъти повече, отколкото на изтребителя МиГ-29. Скоростта му ще бъде до 1000 км/ч, а максималният му обхват ще бъде 3500 километра. Дронът ще може да се издига на височина от 10 500 метра, откъдето високопрецизни оръжия ще могат да унищожат наземни цели и да извършват въздушни разузнавателни операции.

Общият бюджет за разработването на този дрон се оценява на 1,6 милиарда рубли (около 25,6 милиона щатски долара).

Американците твърдят, че руснаците блъфират, когато говорят за скорошното приемане на тежкия безпилотен летателен апарат "Охотник" на въоръжение в своята армия. От друга страна, висшите представители на руския военно-промишлен комплекс са убедени, че до 2020 г. първият "Охотник" ще бъде в експлоатация, готов да изпълни най-сложните бойни задачи.

Твърденията относно конструирането на тежкия безпилотен летателен апарат "Охотник" в този момент нямат реална основа, заяви американският сайт Popular Mechanics, цитиран от lenta.ru. Американският сайт отбелязва, че руският военно-промишлен комплекс планира развитието на "Охотник" и че проектът ще бъде ускорен едва след довършването на изтребителя Су-57.

Сайтът пише още, че "Охотник" ще бъде създаден по технология, която ще му предостави малка радарна видимост, както и че оръжията му (бомби и ракети) ще бъдат инсталирани във вътрешните бойни отделения, както при класически изтребител 5 поколение. Покритието на безпилотния апарат ще бъде направено от композитни материали.