"Ростех" за първи път ще представи нов руски еднодвигателен изтребител от пето поколение "Checkmate" ("Шах и мат"- б.р.) на Dubai Airshow 2021, което ще се проведе от 14 до 18 ноември в ОАЕ. Това съобщи за ТАСС източник от авиационната индустрия.

"Новият изтребител предизвика голям интерес в чужбина, а Обединените арабски емирства са отлична платформа за представяне на самолета пред широк кръг потенциални партньори. Предвижда се провеждането на редица закрити презентации за делегации - участници в салона, както и открита презентация за посетители и представители на медиите", казва източникът.

По-рано в интервю за ТАСС генералният директор на "Рособоронекспорт" (част от държавната корпорация Ростех) Александър Михеев каза, че потенциалните чуждестранни клиенти проявяват повишен интерес към най-новия руски еднодвигателен изтребител от пето поколение.

Новият самолет е търсен на редица пазари, а в парковете на ВВС на много страни, включително Южна Америка, има нужда от самолети от този клас.

На авиошоуто МАКС-2021 Обединената авиационна корпорация (ОАК, част от "Ростех") проведе презентация на новия лек тактически самолет (LTS). Едномоторният изтребител "Checkmate" трябва да се конкурира с американския F-35A Lightning II и шведския JAS-39 Gripen.

"Checkmate" включва всички най-модерни разработки, включително отворена архитектура за изграждане в интерес на клиента и уникални технологии за изкуствен интелект. Очаква се LTS да извърши първия си полет през 2023 г.