На военното изложение "Армия-2018" Русия показа новата версия на своя ударен хеликоптер Ми-28. Тя се нарича Ми-28НЭ и има по-добри способности от оригиналния вариант на вертолета.

Вижте как изглежда руският хеликоптер >> >> >>

На първо място Ми-28НЭ е по-бърз и по-маневрен, а управлението е улеснено. На второ място машината може да пуска във въздуха "рояк" от дронове, които да извършват разузнавателни мисии, като управлението им се осъществява съвместно с изкуствен интелект от кабината.

Най-важното подобрение обаче са новите бойни възможности - Ми-28НЭ може да носи 500-килограмови бомби и ракети, които могат да пробият 1-метрови стоманобетонни плочи с динамична защита. На практика вертолетът ще може да унищожава полеви бункери и тежко укрепени сгради. Той ще може да носи 16 броя противотанкови ракети и 4 броя от ракетите "въздух-въздух" - "Игла-С".

Ми-28НЭ е оборудван и с автоматично 30-милиметрово оръдие, което има боекомплект от 250 снаряда.

Корпусът на вертолета също е подсилен, а резервоарите му са допълнително бронирани.

Мощността се осигурява от два двигателя ГТД Климов, чиято обща мощност е 4400 к.с. Максималната скорост е 300 км/ч, а крайцерската - 270 км/ч. В пълно бойно снаряжение вертолетът има боен радиус от 450 км.

Руските експерти разкриват, че за създаването на Ми-28НЭ се е използвал опита от войната в Сирия. Ирак вече е поръчал 19 бройки от вертолета.