Министерството на отбраната на Русия публикува някои тактико-технически характеристики на междуконтиненталната балистична ракета "Ярс", която стои на въоръжение в Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН), предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда ракетата "Ярс" >> >> >>

Те бяха показани в презентация по време на реч на заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко в Единния ден за приемане на военна продукция, пише "Российская газета".

Според представените данни ширината на ракетата е 1,86 м, дължината ѝ е 17,8 м, а стартовата маса е 46 тона. Масата на полезния товар е 1250 килограма. Двигателите на "Ярс" работят с твърдо гориво, като обхватът на ракетата е 10 000 километра.

Според данни от отворени източници тристепенната ракета е оборудвана с четири разделящи се бойни глави с индивидуално насочване с мощност до 500 килотона всяка. Ракетата на мобилния комплекс има система за преизчисляване на полетната задача, която позволява пускът ѝ да бъде извършен от всяка точка на маршрута на бойно патрулиране.

От 2012 до 2020 са направени 10 успешни пуска на ракетата.

В състава на комплекса влиза фалшив дивизион с надуваеми макети и имитатори на работата на двигателите. На въоръжение в РВСН са над 150 пускови установки от комплекса "Ярс" в мобилна и шахтова версия.