Руска компания показа първия ноутбук, произведен изцяло в страната. Това е моделът Aquarius Cmp NS565, който е признат официално за руско производство от Министерството на промишлеността и търговията.

Компанията-производител "Аквариус" подчертава, че за първи път в историята руски ноутбук получава подобен сертификат от държавния регулатор. "Аквариус" е доказала, че цялата документация е създадена от нейни специалисти, сглобяването е извършено в Русия, а на самия компютър е инсталиран руски софтуер.

Производителят разполага и с документи, които доказват руския произход на модулите оперативна памет PC4-UDIMM 1Rx16. Разбира се, в компютъра има и чужди компоненти, но "Аквариус" изготвя дънните платки, модулите памет и компонентите за сигурност.

Руснаците са създали също така собствен вариант на BIOS. С подобен продукт компанията и нейните партньори ще имат предимство при участие в държавни търгове за покупка на ИТ оборудване.

Aquarius Cmp NS565 има размери 379х265х35 мм и тежи 2,63 кг. Екранът с дигонал 15,6 инча поддържа резолюция 1366×768 пиксела, а клавиатурата е защитена от влага и има подсветка.

Ноутбукът разчита на процесори Intel от 6-то и 7-мо поколение - Celeron, Pentium или Core - и може да работи с операционни системи Windows 7, Windows 10 или Linux. Максималният обем на оперативната памет е 32GB.

Предвидени са четири USB порта, вкл. реверсивен USB Type-C, както и HDMI, VGA и слот за карти памет. Конфигурацията включва още 2MP камера, гигабитов Ethernet, безжични модули Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.0, а някои версии позволяват инсталиране на LTE модул.

Батерията на лаптопа обезпечава до 5-6 часа автономна работа. Все още обаче производителят не е обявил цената на Aquarius Cmp NS565.