В обозримото бъдеще родната ни армия ще се сдобие с нови бойни машини. Макар конкурсът още да не е стартиран, претендентите са ясни, а ние ви представихме два от тях - финландската "Патрия" и швейцарската "Пираня". Сега е ред да се запознаете и с немския "Боксер".

Бронираната бойна машина "Боксер" не е само немска, като идейно тя възниква като междуевропейски проект с участието на Германия, Великобритания и Франция. По-късно в разработките се присъединява и Холандия. В края на 90-те обаче Франция решава да прави своя собствена бронирана платформа, а войната в Ирак, кара англичаните временно да се откажат от участието си в програмата.

Вижте как изглежда немската бойна машина >> >> >>

В крайна сметка "Боксер" се осъществява от Холандия и Германия, като на практика машината е изцяло разработена от немците.

Бронетранспортьорът се задвижва от мощен 20-литров V8 турбодизелов двигател със 711 к.с. Те ускоряват 35-тонния "Боксер" до 103 км/ч, като задвижването става на всички 8 колела.

Бронята издържа на огън от 14.5-милиметрово автоматично оръдие, а куполът може да издържа дори танкови снаряди.

Основното въоръжение може да бъде 7.62 мм и 12.7 мм картечници, 40-милиметров гранатомет, 20-, 30- или 35-милиметрово автоматично оръдие. Като опция е и монтирането на 120-милиметров гранатомет.

"Боксер" може да се превозва до 8 души.

Освен Германия и Холандия, с "Боксер" е въоръжена Литва, като Австралия и Великобритания са сключили договори за доставка на общо над 1500 бройки от машината. Словения също е направила поръчка на 48 машини.