Наред с процедурата за закупуването на нов изтребител за родните Военновъздушни сили, Българската армия се готви да закупи нови бойни бронирани машини, с които да освежи доста поостарелия си инвентар.

Бронираните машини ще са по същество бронетранспортьори, към които ще има монтирано автоматично оръдие или друг тип оръжие. Знае се, че машините ще имат много добри офроуд характеристики, като все още липсва яснота относно готвения конкурс. Повечето източници обаче споменават закупуването на поне 100-150 бойни единици.

Въпреки че информацията е по-малко, отколкото тази за нов български изтребител, то един от основните кандидати е ясен - финландската бронирана бойна машина Patria AMV.

Вижте как изглежда Patria AMV >> >> >>

Бронетранспортьорът е със задвижване 8х8 - всяко от осемте колела се движи самостоятелно, което е изключително удобно при неравен терен, а окачването е хидравлично, което освен всичко друго повишава комфорта за превозваните вътре от 8 до 12 войници. Максималната скорост е 100 км/ч.

Тъй като Patria AMV е амфибия, тя може да се движи и във водата със скорост от 10 км/ч.

Patria AMV има добра предна броня, която може да устоява удари на вражески пехотни бойни машини, но не може да издържи на удар от танк. Финландците обаче разработват версия ХР, която е снабдена с допълнителна броня, която има по-добри характеристики от тази на съветските БВП-1 и БВП-2.

Теглото на финландската машина е между 16 и 27 тона, като то зависи от монтираното оръдие. В най-честия вариант то е автоматично 30-милиметрово, но има и версии с 105-милиметрово оръдие или с два 120-милиметрови гранатомета.

Задвижването се осъществява от 12-литров турбодизелов 6-цилиндров редови двигател на Scania с мощност от 480 к.с или 540 к.с.

Сравнително ниската цена от около 3 милиона евро за бройка и добрите качества превръщат финландската Patria AMV в доста търсена машина. С нея са въоръжени армиите на Швеция, Финландия, Обединените Арабски Емирства, Полша, Хърватия, ЮАР, Словения и Словакия. Общия брой на поръчаните и произведените бройки към този момент е около 2000.

Бронетранспортьорът е участвал в сражения в Афганистан, където е доказал, че издържа поне 3 последователни удара с РПГ-7 - без да претърпи щети.

Според експертите изборът обаче трябва да е свързан с не само с най-добрите характеристики, но и с възможността машините да се произвеждат в България.

Основните съперници на финландската машина са швейцарската Piranha V, немско-английският Boxer и турският Otokar Arma, които скоро ще ви представим.