Подобно на родните Военновъздушни сили, армията ни също се готви да закупи нови бойни машини. Процедурата за конкурс не е стартирана, но основните претенденти са ясни. Сред тях са както финландската "Патрия" (Patria), която ви представихме, така и швейцарската "Пираня 5" (Piranha V), немско-английският "Боксер" (Boxer) и турският "Отокар Арма" (Otokar Arma). Ред е да ви представим какво може произведената в Алпите бронирана машина, носеща тропическото име "Пираня".

Вижте как изглежда Piranha V >> >> >>

"Пираня 5" е най-новия член на семейството на бойните машини на пехотата "Пираня", които Швейцария успешно продава по цял свят. Последната версия се задвижва от 13-литров дизелов двигател на Scania, имащ 644 к.с. Мощността се подава едновременно към всички 8 колела, така че "Пираня 5" е 8х8.

Максималната скорост по суша е 100 км/ч, а по вода "Пираня 5" може да се движи с до 10 км/ч. За машината са разработени специални пакети, позволяващи и да действа в по-суровите морски води. Инженерите са създали и "арктически кит", който позволява ефективното функциониране при -40 градуса по Целзий.

Машината може да превозва до 8 души, а бронирането й позволява да издържа няколко поредни удара от РПГ-та и обстрелване с бронебойни 14.5-милиметрови патрони. Предницата може да издържа и директни попадения от 30-милиметрово оръдие.

Върху платформата могат да се монтират широк набор от оръдия, включващи 12.7 мм картечница, 25 мм автоматично оръдие, 30 автоматично оръдие или 105 мм оръдие със слаб откат. Испанците дори са успели да монтират танково 120-милиметрово оръдие върху своята "Пираня 5"

В разработката е участвало и английското подразделение на General Dynamics, а в следствие от опита в Ирак, машината има специална бронировка по дъното и може да издържа експлозии на 8-килограмови мини или самоделни взривни устройства.

През януари 2018 година Румъния решава да закупи 227 бройки от "Пираня 5", за което плаща 1 милиард долара. Дания пък е поръчала 309 бройки, а Испания 348 бройки.