Обект 279 е 66-тонен съветски танк с 4 гъсенични вериги и здрава конструкция, която му позволява да оцелее на ударната вълна на ядрен взрив. Танкът създаден в началото на Студената война е върнат към живот и това се вижда от публикувано видео.

От военният музей Кубинка в Русия са реставрирали единствената оцеляла бройка от експерименталния проект. Макар боята да не е нанесена, танкът е в изправно технически състояние.

Обект 279 е последният свръх-тежък танк, който руснаците създават. Той се ражда в края на 50-те години на миналия век, а задачата му е толкова тежка, колкото и шасито му - да издържи на ядрен взрив. По същество Обект 279 е подвижен бункер, разполагащ не с две, а с цели 4 гъсенични вериги. Това би позволило на танка да преминава по-лесно из много по-трудни и пресечени терени, както и да е по-стабилен, когато ударната вълна на ядрения взрив го застигне.

Танкът има защита против радиация, химично и бактериологично оръжие, както и срещу силна топлина. Обект 279 може да се похвали и с доста модерен дизайн на бронята, която е дебела между 20 и 30 сантиметра. Оръдието му е 130-милиметрово, а всички показатели на танка изглеждат прилични дори и за днешно време.

Тогава защо Обект 279 не влиза в масово производство? Отговорът се крие във военна доктрина на Хрушчов, който се отказва от танковете, тежащи над 50 тона. Теглото на Обект 279 елиминира всички шансове за масово производство на съветския танк.