Руският многофункционален лабораторен модул "Наука" днес трябва да се скачи с Международната космическа станция, предаде ТАСС.

Планирано е това да стане в 16:26 часа българско време.

Вижте как изглежда модулът "Наука" >> >> >>

Лабораторният модул "Наука" беше изстрелян на 21 юли от космодрума Байконур в Казахстан с ракета-носител "Протон-М".

Вижте как изглежда ракетата "Протон-М" >> >> >>

Новата лаборатория ще заеме мястото на модула "Пирс", който се разкачи от Международната космическа станция заедно с товарния кораб "Прогрес МС-16" на 23 юли. Малко по-късно останките им паднаха в Тихия океан.

"Наука" тежи над 20 тона, а размерите на модула са 13 метра на 4,11 метра. Руските космонавти ще осъществят серия от научни изследвания и опити, като сред тях ще бъдат и такива за приспособяването на вестибуларния апарат на човека към условията в космоса.

"Наука" разполага с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа. В руския лабораторен модул ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития космос.

Руският модул "Наука" трябваше да бъде изстрелян в космоса още през 2007 г., но заради проблеми изпращането на лабораторията беше отлагано многократно.