Натан Ейсмонт, авторитетен експерт в Института за космически изследвания към Руската академия на науките, предположи, че неидентифицираните летящи обекти, попаднали в обектива на космонавта Иван Вагнер, който е на МКС, могат да бъдат отражения от илюминатора или сателити на Илон Мъск, съобщи ТАСС.

"Първото, което изглежда по-вероятно, са отраженията в илюминатора на МКС, през който са направени снимките", казва Ейсмонт в съобщение на института.

Експертът пояснява, че "второто обяснение, което изглежда по-интересно, е, че виждаме пак отблясъци, но вече от спътниците "Старлинк" на Илон Мъск".

"Фактът, че тези светлини изчезват толкова бързо, се дължи на бързата промяна в относителните позиции на МКС, спътниците и източника на светлина - Слънцето. Спътниците "Старлинк" се движат един след друг, МКС също се движи и ние виждаме някоя част от тях, когато лъчът, отразен от сателитите, попадне в камерата", допълва Ейсмонт.

Ученият добавя, че в този случай движението на пет обекта в кадъра е проекция на наблюдателя, а не тяхното действително движение.

В същото време Ейсмонт подчертава, че това е хипотеза, за потвърждаването на която са необходими по-точни данни и време за изчисления.

Руският космонавт Иван Вагнер, който е на МКС, написа на страницата си в Туитър, че вижда на снимка, направена от станцията нещо, което може да е НЛО.