Въздушният балон на руските пътешественици Фьодор Конюхов и Иван Меняйло прелетя 2540 километра, което е със 174 километра повече от досегашния световен рекорд за разстояние, предаде ТАСС, на която се позова БТА.

Аеронавтите кацнаха с балона на летище "Хатанга" в Красноярския край, съобщиха от щаба на експедицията в неделя.

"По време на полета балонът "Фосагро" под управлението на Фьодор Конюхов и Иван Меняйло измина разстояние от 2540 км, което е със 174 км повече от предишния световен рекорд от 1994 г., принадлежал на японския пилот Мичио Канда. Така сега и двата световни рекорда - по обхват и продължителност на полет без спиране в балон с горещ въздух, принадлежат на Русия. Стартирайки рано сутринта на 24 март в Кировск, Мурманска област, балонът летя на височина от 3 до 6 км, като премина през въздушното пространство на Мурманска и Архангелска област и на Красноярския край. На 26 март в 03:24 московско време балонът извърши ювелирно кацане на пистата на летище "Хатанга", разположено на красноярска територия на 72 градуса северна ширина", се казва в публичното съобщение.

Няколко са постиженията на двамата пътешественици - за първи път се проведе полет с балон с горещ въздух с отворен кош над две морета на Северния ледовит океан - Баренцово и Карско. Освен това беше завършен най-дългият полет с балон с горещ въздух отвъд Арктическия кръг, като цялото рекордно разстояние беше в коридора от 67-72 градуса северна ширина.

Балонът "Фосагро" е най-големият в историята на руската аеронавтика, обемът му е 12 000 кубически метра. Максималната височина на полета е 5,8 хиляди метра, максималната скорост е 109 км в час. Фьодор Конюхов държи абсолютен световен рекорд в областта на аеронавтиката - за най-бърз полет около света с балон с горещ въздух. За това постижение той беше награден от Международната федерация по аеронавтика за пилот на годината през 2016 г.