Само през първата половина на 2023 г. броят на фишинг-атаките, базирани на имейл, е нараснал с 464% в сравнение с 2022 година. Фишингът е основният метод, който престъпниците използват, за да се доберат до идентификационни данни за вход, според констатациите на доклада за киберзаплахите "От иновации към риск: управление на въздействията от кибератаките, базирани на AI".. Докладът е изготвен от Acronis, глобалният лидер в киберзащитата, оповести откритията от своя най-нов доклад за киберзаплахите за полугодието.

Задълбоченото проучване е базирано на данни, събрани от над 1 милион крайни устройства по света. То осигурява цялостен обзор на еволюиращия пейзаж в киберсигурността. Анализът разкрива тенденция на нарастване на използването на генеративни системи с изкуствен интелект - такива като ChatGPT - от страна на киберпрестъпниците с цел създаване на злонамерено съдържание и реализиране на сложни атаки.

Докладът за заплахите, който се изготвя два пъти всяка година, очертава рансъмуера като доминиращ риск за малкия и средния бизнес. И макар че броят на новите варианти на рансъмуер продължава да намалява, сериозността на рансъмуер атаките остава значителна. Също толкова тревожна тенденция е нарастването на популярността и привлекателността на крадците на данни - инструменти, които използват откраднати идентификационни данни, за да осигурят неоторизиран достъп до чувствителна информация.

"Обемът на заплахите през 2023 г. се е увеличил в сравнение с предходната година, което е знак, че престъпниците разгръщат дейността си в мащаб и усъвършенстват начина, по който компрометират системите и изпълняват атаките", каза Кандид Вюст, вицепрезидент по изследванията в Acronis. "За да се справят с динамичния пейзаж в света на киберзаплахите, организациите се нуждаят от гъвкави, всеобхватни, унифицирани решения за сигурност, които да осигуряват необходимата цялостна видимост за пълноценно разбиране на атаките, опростяват контекста и осигуряват ефикасно отстраняване на всяка заплаха, независимо дали става дума за злонамерен софтуер, за уязвимост или каквото и да е друго, чиято класификация попада по средата."

3eNews