В началото на годината администрацията на Доналд Тръмп обяви едни от последните си санкции срещу някои от най-големите китайски компании. Тогава Xiaomi се озова в черния списък на Пентагона под претекст, че е компания на китайската армия, предава Mobile Bulgaria.

Xiaomi отхвърли категорично тези твърдения. Включените компании подлежат на новата американска забрана за инвестиции, която ще принуди щатските инвеститори да се освободят от своите акции в намиращите се в списъка фирми.

Xiaomi веднага започна да търси правата си по съдебен път като подаде жалба срещу американските действия, определи ги като "незаконни и противоконституционни" и отново заяви, че не е контролирана от китайската армия.

Вчера съда временно блокира първоначалното решение на американското Министерство на отбраната като заяви, че ответната страна не е доказала, че в случая са засегнати интересите на националната сигурност. В изявление Xiaomi приветства решението и заяви, че ще се бори за постоянната отмяна на американското решение.