Окръжният съд на САЩ за Южния район на Ню Йорк издаде окончателно решение по делото на Комисията по ценни книжа и борси в страната (SEC) срещу покойния предприемач в областта на антивирусния софтуер Джон Макафи и неговия сътрудник Джими Гейл Уотсън-младши, заведено на 5 октомври 2020 година.

В иска се твърди, че Макафи с помощта на Уотсън е популяризирал инвестициите в първоначални предлагания на криптовалути (Initial Coin Offerings- ICO) сред своите последователи в Twitter, без да разкрива, че му е платено за това. Твърди се, че Уотсън е помогнал на McAfee да сключи промоционални сделки с издатели на ICO и да осребри плащанията в криптовалута.

Комисията също така обвини Макафи и Уотсън в участие в измамна схема, наречена "pump-and-dump", при която те тайно са натрупали значителни средства в биткойни и са рекламирали криптовалута в Twitter, планирайки да я продадат, когато стойността ѝ нарасне. Комисията по ценните книжа и фондовите борси твърди, че Макафи е участвал в рекламирането на поне седем различни първоначални предлагания, от които може да е спечелил над 23 млн. щ. долара.

Съдът постановява окончателно решение в съответствие със споразумението за уреждане на спора, сключено от страните. Според него, Уотсън е признат за виновен в нарушаване на закона и му е наложена глоба в размер на 375 934,86 щ. долара. Освен това му е забранено да участва в емитирането, закупуването, предлагането или продажбата на активи, свързани с ICO на криптовалути. Въпреки това не му е забранено да купува или продава ценни книжа за лично ползване.

Съдът също така отхвърли иска срещу Макафи, след като получи известие от комисията за неговата смърт.