През август Samsung представи своя 108-мегапикселов сензор за смартфони ISOCELL Bright HMX, а сега научаваме и някои интересни подробности за него, предава Mobile Bulgaria.

Моделът е базиран на технологията ISOCELL Plus, която е подобрение на ISOCELL - бариера отделяща съседните пиксели с цел предотвратяване пресичането на сигнали. При ISOCELL Plus въпросната бариера не е изработена от метал, а от материал, който ограничава до минимум оптичните загуби и отраженията.

Тази бариера позволява на диодите да абсорбират повече светлина. Това е и първият сензор на компанията, който използва двойна Native ISO функционалност (Smart-ISO). С нея сензорът има две базови нива на ISO, които се избират според условията, за да се избегне ненужното усилване на сигнала и влошаване на качеството. Това помага за по-добра настройка на светлинната чувствителност, което подобрява представянето при силна или слаба околна светлина.

И тук е налична технологията Quad Bayer, която от Samsung наричат Tetra Cell. При нея е възможно сливането на четири пиксела в един по-голям с размер 1.6 микрометра (µm), което също увеличава способността за събиране на светлина. Крайният резултат е заснемане на снимки с резолюция от 27MP.

При добра околна осветеност обаче може да се заснема и с максималната резолюция от 108MP. Сензорът е с размер 1/1.33 инча, което го поставя сред най-големите за приложение в портативни устройства. Корейците са добавили и технологията Super-PD, която позволява постигането на бърз и точен фокус дори при оскъдна светлина.