Космическите агенции на САЩ и Канада провеждат конкурс, на който събират идеи за храна на астронавтите, предаде ДПА.

НАСА обяви в предварително записано шоу 28-те победители от около 180 глобални участия в конкурса "Предизвикателството за храна в далечния космос". Отличени бяха предложения за използването на микроорганизми, насекоми или триизмерни принтери.

Отборите трябваше да създадат иновативни хранителни технологии или системи, които се нуждаят от минимален принос, за да произвеждат "безопасна, питателна и вкусна" храна за космически мисии на далечни разстояния.

Германският тим, нарекъл се "Елекрическа крава", предложи да се използват микроорганизми и триизмерни принтери, за да се произвежда храна от въглероден двуокис.

Състезатели от Масачузетс пък дадоха идея да се генерират месни хранителни продукти от изсушени, консервирани клетки на насекоми, транспортирани в космоса и повторно активирани в специален биореактор.

Бразилският тим предложи да се произвеждат ягоди и тайоба, популярно растение в югоизточните райони на Бразилия, при условия като тези на Марс и по време на пътуването.

От победителите в конкурса осемнадесет са от САЩ, а десет са от други държави. Всички те получиха финансови награди и бяха поканени да участват във втората фаза на конкурса.

Директорът на НАСА Бил Нелсън заяви, че състезанието е замислено основно за по-дълги мисии и по-далечни дестинации. Той каза също, че космическата агенция се нуждае от храна, която да се използва по време на пътувания до Марс.

Бившият астронавт Скот Кели, който беше около година на Международната космическа станция (МКС) смята, че храната там е добра, но че "отглеждането, приготвянето и консумацията на хубави продукти те кара да се чувстваш свързан с дома".