Националните лаборатории "Сандия", в сътрудничество с Националната лаборатория в Лос Аламос и ВВС на САЩ разсекретиха видео от скорошно учение. Изпитанията демонстрират ядрените възможности на стелт изтребителя F-35, предава порталът The Drive.

Вижте снимки на F-35 >> >> >>

В теста, проведен на секретна локация в Невада това лято, самолетът е пуснал ядрена гравитационна бомба B61-12. Тя не е експлодирала, тъй като наземните ядрени тестове са забранени. Въпреки това симулацията е преминала през всички основни стъпки. Части на бомбата са били действителни без урановата глава, която е симулирана.

Само 42 секунди след пускането си, бомбана е попаднала в целта, съобщават от ВВС.

Ядрената бомба B61-12 е създадена в края на 60-те години на миналия век в САЩ и оттогава претърпява няколко модификации. Мощността й варира от 0,3 килотона до 400 килотона. Това означава, че най-слабата й версия е повече от 50-пъти по-немощна от бомбата, гръмнала в Хирошима. Най-мощната й версия обаче е над 20 пъти по-силна.

Използването на бомбата B61-12 би имало две различни цели.

В първия сценарий тя може да послужи за изненадваща атака. Това е така, защото самолетът F-35 е невидим за противниковите радари - особено за тези на по-бедните държави. Пускането на ядрена бомба по този начин ще е изненадващо и защото няма да има изстрелване на крилата или балистична ракета, които могат да се забележат.

Вторият сценарий е свързан с употребата на ядреното оръжие директно на бойното поле - срещу армията на противника.

И в двата случая обаче използването на ядреното оръжие е немислимо за САЩ, тъй като носи доста рискове след себе си.

Въпреки това, разсекретеното видео демонстрира част от ядрените възможности на САЩ, които за запазени от стелт изтребителя от пето поколение F-35.

Програмата за създаването на F-35 се превърна в най-скъпата в историята, а САЩ ще трябва да отделят общо 1,5 трилиона долара за самолета. Въпреки много си проблеми, F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година. Редно е да се отбележи, че в последните 10 години много от първоначалните хардуерни и софтуерни бъгове в самолета бяха отстранени.

С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната му скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др.

Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара, като F-35 ще се продава и на други държави. Великобритания, Австралия, Дания, Израел, Италия, Холандия, Южна Корея и Турция са сред сигурните купувачи на самолета, който ще се използва почти до края на този век.