Помощник-секретарят на Военновъздушните сили на САЩ, Андрю Хънтър, разкри, че най-новият американски стелт бомбардировач ще направи дебюта си след около 2 месеца.

Производителите от Northrop Grumman също потвърждават, че B-21 Raider, ще бъде пуснат в експлоатация преди края на годината.

Помощник-секретарят не предостави допълнителни подробности за предстоящото събитие, включително дали то ще бъде отворено за обществеността по някакъв начин. Именно такъв бе случая с дебюта на единствения досега стелт бомбардировач B-2 Spirit през 1988 г.

Вижте как изглежда B-21 Raider и B-2 Spirit >> >> >>

От изявление на Northrop Grumman обаче става ясно, че обществеността определено ще види снимки на новия стелт бомбардировач.

"B-21 Raider е самолет от шесто поколение. Той е оптимизиран за операции в силно оспорвани среди", заявява Том Джоунс, корпоративен вицепрезидент и президент на Northrop Grumman.

Към този момент САЩ сглобяват шестата бройка от своята все още секретна машина. Знае се обаче, че проектът е разработван от 2015 година, а първият полет е насрочен за 2023 г.

Американските ВВС планират да имат 150 бройки от новия стелт бомбардировач. Мисията на B-21 Raider е много амбициозна, защото самолетът трябва да замени всички американски бомбардировачи - Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit и Boeing B-52 Stratofortress.

По данни от 2021 година цената на един самолет B-21 Raider е около 550 милиона долара.

Що се отнася до характеристиките на бомбардировача, той ще има много тънък профил, типичните за стелт прави линии и черно покритие, както и два двигателя.

Стелт възможностите му ще са много по-добри от тези на В-2 и самолетът ще може да навлиза дълбоко във вражеската територия без да може да се забележи от противниковите радари.

Спекулира се, че той ще може да носи 30 тона въоръжение. B-2 може да носи 22 700 килограма. Ядреното оръжие ще е част от основния му арсенал.

Фактът, че B-21 Raider е описан като самолет от шесто поколение предполага, че той трябва да има възможност за осъществяване на безпилотни мисии.