Правителството на САЩ ще постави осем китайски компании, включително производителя на дронове DJI, в черен списък за блокиране на инвестициите. Причината е предполагаемо участие в наблюдението на уйгурските мюсюлмани, предава Financial Times.

Съобщава се, че фирмите ще бъдат включени в списъка на Министерството на финансите още във вторник. Това означава, че на американските граждани ще бъде забранено да правят каквито и да било инвестиции в тях.

Припомняме, че DJI е водещият производител на дронове в света. Компанията вече е в списъка на юридическите лица на Министерството на търговията, което означава, че американските фирми не могат да ѝ продават компоненти, освен ако нямат лиценз. Въпреки това, за разлика от продуктите на Huawei и други, дроновете на DJI не са забранени за продажба в северноамериканската страна.

Това решение е част от усилията на президента Джо Байдън да санкционира Китай за репресии срещу уйгурите и други етнически малцинства в района на Синдзян. Други, които ще бъдат добавени към списъка, включват фирми за облачни изчисления и компании за разпознаване на лица, които работят на тази територия.

Вчера Камарата на представителите на САЩ и Сенатът приеха законопроект, който ще забрани вноса от Синдзян, освен ако компаниите не успеят да докажат, че продуктите не са произведени с принудителен труд. Той е насрочен за гласуване в Горната камара на Конгреса преди празниците.

Уйгурите са тюркска народност, обитаваща Северозападен Китай, където те са преобладаваща етническа група, наред с китайците. Отделна група уйгури живее Южен Китай, провинция Хунан.