Досега дискусиите между властите на САЩ и техните колеги в Япония относно консолидирането на антикитайските санкции бяха само слухове, но тази седмица официални коментари по темата направи министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо. Тя се надява, че Япония и Нидерландия ще се присъединят към инициативата на САЩ.

В същото време американската служителка, както отбелязва Nikkei Asian Review, позовавайки се на интервюто й за CNBC, не навлиза в подробности относно взаимодействието с властите на тези страни, но казва следното: "Изпреварихме Китай. Трябва да запазим тази позиция и да им откажем достъп до технологиите, от които се нуждаят, за да напреднат във военната област. Това е най-смелата стратегическа стъпка, която някога сме предприемали". Според съобщения в американски медии високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ ще посети Нидерландия този месец за разговори относно консолидирането на усилията за налагане на антикитайски санкции.

Японски официални лица, както отбелязва Nikkei Asian Review, потвърдиха ежедневните консултации с американските си колеги, но не пожелаха да се запознаят със съдържанието им, позовавайки се на дипломатическата тайна. Те само намекнаха, че са готови да предприемат адекватни мерки в отговор на исканията на САЩ.

В началото на октомври допълнения към съществуващите правила за контрол на износа ограничиха доставките за Китай на някои видове оборудване и технологии, които позволяват създаването на усъвършенствани полупроводникови компоненти в тази страна. Въпреки че САЩ са най-големият играч на пазара на оборудване, той не покрива целия спектър от използвани технологии. Например ASML, холандски холдинг, формално има основание да не подлежи на разпоредбите на САЩ за контрол на износа, тъй като оборудването му не използва технологии с произход от САЩ. Японската компания Tokyo Electron е в подобна ситуация. И двамата производители вече имат правно основание да доставят литографско оборудване в Китай.

За отбелязване е, че приходите на японските производители на такова оборудване са се утроили през последните десет години, като само от началото на тази година са се увеличили с 30 процента. Към момента Япония е на второ място по дял на приходите от износ, изпреварвайки автомобилната промишленост и изоставайки само от стоманодобивната промишленост. Износът на литографски машини съставлява до 4 % от приходите от износ на Япония. Около една четвърт от тази сума се осигурява от китайски клиенти, така че загубата на този пазар в резултат на санкциите на САЩ ще навреди на бизнеса на основните японски производители.