Федералната комисия по комуникациите на САЩ отхвърли жалбата на ZTE за премахване на определянето ѝ като заплаха за националната сигурност. Това означава, че на американските компании ще продължи да бъде забранено да закупуват оборудване и услуги от китайското дружество.

Припомняме, че комисията издаде заповед на 30 юни, която забранява на американските компании да използват Фонда за закупуване на технологии от Huawei и ZTE. Мотивите са, че и двата производителя имат тесни връзки с китайската комунистическа партия и военните.

Фондът включва субсидии за изграждане на телекомуникационна инфраструктура в Съединените щати, особено за райони с ниски доходи или за услуги с висока цена, селскостопански услуги, за здравеопазване и за училища и библиотеки. Неговата стойност е 8,3 милиарда долара.

Федералната комисия по комуникациите заговори за забрана на компаниите, считани за заплахи за националната сигурност, още през ноември 2019 г. тогава Huawei отвърна на удара, като започна да съди комисията за забраната, твърдейки, че тя надвишава правомощията си на агенция и нарушава Конституцията на страната.