Създадоха ГМО соя с вкус на свинско | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Създадоха ГМО соя с вкус на свинско
Снимка: iStock by Getty Images

Създадоха ГМО соя с вкус на свинско

Тя има добавени гени от прасе, които са променили и цвета ѝ

| Редактор: Стоян Гогов 18 1736

В опит да направи соята по-месеста на вкус, стартиращата компания за молекулярни протеини Mootec Science вмъкна гени на прасета в бобената култура. Целта е ГМО соята да стане популярна алтернатива, която да намали количеството действително месо, което консумираме.

Миналата година Mootec вмъкна свински гени в растения, за да ги накара да експресират свински протеини. Според компанията, една четвърт от разтворимите протеини в някои от соевите зърна в крайна сметка се разпознават като свински.

Според главния изпълнителен директор Гастон Паладини, ГМО зърната са с по-розов оттенък и с по-месест вкус.

Изследването на Mootec е само един от многото опити за превръщане на растителни съставки в месни алтернативи.

"Аз лично смятам, че растителната индустрия се е забавила, защото цената, текстурата и вкусът са добри - но не достатъчно добри", каза Паладини пред Wired. "Месните алтернативи, базирани на растения, все още трябва да подобрят вкуса и текстурата и да станат по-евтини".

Вместо да замени директно месото, Паладини се надява да предложи на производителите на месни изделия да намалят разходите си чрез смесване на истинско месо със "свинската соя" на Mootec.

Междувременно, компанията Bioceres Crop Solutions работи върху това да накара граховите растения да произвеждат говежди протеини и шафранът да произвеждат млечни коагуланти. Експерименти с генно инженерство показват, че това може да е постижимо.

Соята на Mootec обаче не отговаря на ГМО разпоредбите на ЕС и Обединеното кралство.

 

Създадоха ГМО соя с вкус на свинско

Създадоха ГМО соя с вкус на свинско

Тя има добавени гени от прасе, които са променили и цвета ѝ

| Редактор : Стоян Гогов 18 1736 Снимка: iStock by Getty Images

В опит да направи соята по-месеста на вкус, стартиращата компания за молекулярни протеини Mootec Science вмъкна гени на прасета в бобената култура. Целта е ГМО соята да стане популярна алтернатива, която да намали количеството действително месо, което консумираме.

Миналата година Mootec вмъкна свински гени в растения, за да ги накара да експресират свински протеини. Според компанията, една четвърт от разтворимите протеини в някои от соевите зърна в крайна сметка се разпознават като свински.

Според главния изпълнителен директор Гастон Паладини, ГМО зърната са с по-розов оттенък и с по-месест вкус.

Изследването на Mootec е само един от многото опити за превръщане на растителни съставки в месни алтернативи.

"Аз лично смятам, че растителната индустрия се е забавила, защото цената, текстурата и вкусът са добри - но не достатъчно добри", каза Паладини пред Wired. "Месните алтернативи, базирани на растения, все още трябва да подобрят вкуса и текстурата и да станат по-евтини".

Вместо да замени директно месото, Паладини се надява да предложи на производителите на месни изделия да намалят разходите си чрез смесване на истинско месо със "свинската соя" на Mootec.

Междувременно, компанията Bioceres Crop Solutions работи върху това да накара граховите растения да произвеждат говежди протеини и шафранът да произвеждат млечни коагуланти. Експерименти с генно инженерство показват, че това може да е постижимо.

Соята на Mootec обаче не отговаря на ГМО разпоредбите на ЕС и Обединеното кралство.