Производител на лабораторно месо стъпва в Европа | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Производител на лабораторно месо стъпва в Европа
Снимка: iStockphoto by Getty Images

Производител на лабораторно месо стъпва в Европа

Израелската компания ще започне от Швейцария

| Редактор: Стоян Гогов 21 1954

Израелският производител на лабораторно месо Aleph farms прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи днес самата компания, цитирана от Франс прес и БТА.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария Aleph farms е обединила усилията си с веригата супермаркети Migros - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания Mosa Meat бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Според съвместно проучване на Aleph farms и Migros 74% от швейцарските потребители са склонни да опитат лабораторното месо, обяви в комюникето израелският стартъп, както от "любопитство", така и поради интерес към въпросите на "устойчивото развитие" и "благополучието на животните".

Стартъпът цели най-напред да предложи "подобна" на говеждото месо от високия клас цена, уточни говорителят, като целта е през идните години тя да е същата като на традиционните видове месо.

През юни американското министерство на земеделието е инспектирало и одобрило системите за санитaрен контрол на инфраструктурите на двата стартъпа Upside Foods и Good Meat, превръщайки се във втората страна след Сингапур, която проправя пътя на изкуственото месо.

Производител на лабораторно месо стъпва в Европа

Производител на лабораторно месо стъпва в Европа

Израелската компания ще започне от Швейцария

| Редактор : Стоян Гогов 21 1954 Снимка: iStockphoto by Getty Images

Израелският производител на лабораторно месо Aleph farms прави първа крачка към навлизането си на европейския пазар, започвайки от Швейцария, където е подал молба за регулаторно одобрение. Това съобщи днес самата компания, цитирана от Франс прес и БТА.

Израелската компания, сред чиито инвеститори е американският актьор Леонардо ди Каприо, е подала искане във Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарни въпроси, за да може да пусне на пазара първите стекове лабораторно говеждо месо, се посочва в комюнике.

Този стартъп, базиран в Реховот, предградие на Тел Авив, вече е депозирал искания за разрешително в Израел, САЩ и Сингапур, а Швейцария е първата страна в Европа, в която компанията опитва да навлезе, заяви пред АФП неин говорител.

В Швейцария Aleph farms е обединила усилията си с веригата супермаркети Migros - най-големият търговец на дребно в алпийската страна, станал акционер в израелската компания, за да проучи потенциала на тази нова технология.

Няколко стартъпи са "нахлули" в нишата на лабораторното месо, чиято цел е да се произвеждат животински протеини с по-малко влияние върху околната среда от интензивното отглеждане на животни. Нидерландската компания Mosa Meat бе първата, която представи пред обществеността "ин витро" стек, създаден от стволови клетки на крава през 2013 г.

Към настоящия момент производствените разходи продължават да са много високи.

Според съвместно проучване на Aleph farms и Migros 74% от швейцарските потребители са склонни да опитат лабораторното месо, обяви в комюникето израелският стартъп, както от "любопитство", така и поради интерес към въпросите на "устойчивото развитие" и "благополучието на животните".

Стартъпът цели най-напред да предложи "подобна" на говеждото месо от високия клас цена, уточни говорителят, като целта е през идните години тя да е същата като на традиционните видове месо.

През юни американското министерство на земеделието е инспектирало и одобрило системите за санитaрен контрол на инфраструктурите на двата стартъпа Upside Foods и Good Meat, превръщайки се във втората страна след Сингапур, която проправя пътя на изкуственото месо.