В изключително противоречив експеримент, който вероятно би ужасил мнозина, учени са успели да създадат хибриден организъм между човек и мишка. Това е постигнато чрез интегрирането на човешки стволови клетки с репродуктивни клетки на гризачите.

До този момент най-успешните подобни опити са водили до организми, в които човешкият елемент е едва 4%, но в повечето той е бил по-скоро около 0.1 процент. В новия експеримент обаче човешките клетки са успели да се размножат в организма.

Получените по този начин ембриони са унищожени 17 дни след създаването им.

Експерименти от този тип вече поляризираха общественото мнение. Докато мнозина ги определят като чудовищни, техните поддръжници твърдят, че подобни опити всъщност могат да спасят много човешки животи.

Едно от възможните приложения на подобни хибридни организми е те да служат като ферми за човешки органи, които да се използват при необходимост за трансплантации. Със сходна цел някои организации вече се опитват да отгледат експериментално овце и прасета с човешки органи.

Всяка година по света загиват хиляди хора само защото не е осигурен орган, който да им бъде трансплантиран. Освен това подобни хибриди биха могли да се използват и за много по-прецизни медицински изследвания за създаването на лекарства.