Северна Корея проведе мащабен военен парад в столицата Пхенян по повод 75-ата годишнина на Корейската трудова партия. За разлика от повечето случаи събитието се проведе през вечерта, а армията на КНДР показа множество нови оръжия. В модернизирания арсенал влизат мобилна междуконтинентална балистична ракета, нов танк и множество други осъвременени бойни системи.

Вижте какви оръжия показа Северна Корея >> >> >>

Най-важното за комунистическата страна оръжие е новата междуконтинентална балистична ракета. Експерти твърдят, че тя е втората по големина в света и предупреждават, че може да достигне до всеки американски град и да убие милиони души само няколко минути след старта си, тъй като ще е въоръжена с ядрена бойна глава. Вероятно е способна да заблуди противоракетните системи.

Новата балистична ракета на Северна Корея е с огромни размери

Снимка: KCNA

Дългата 26 метра севернокорейска ракета отстъпва само на съветската ракета SS-18 Satan, но е по-голяма от американската ракета Peacekeeper, която е пенсионирана преди 15 години.

Смята се, че севернокорейската ракета може да носи ядрена бойна глава с мощност от над 2 мегатона, способна да разруши който и да било град за секунди.

"Ясното послание е, че въпреки твърденията на САЩ, севернокорейската ядрена заплаха не е била премахната", заявява Брус Клингнър, пенсиониран анализатор на ЦРУ.

Ким Чен-ун продължава да развива севернокорейската ядрена програма, пише в. "Вашингтон пост". След безпрецедентната серия от срещи между лидера на КНДР и президента на САЩ Доналд Тръмп, преговорите за премахване на ядрения арсенал на Пхенян се забавиха.

Вашингтон не предложи нищо съществено, което да откаже Пхенян от ядрените му амбиции.

Севернокорейският режим вече разполага с ракета, способна да достигне всеки град в САЩ. По-неясно е дали армията на страната може да се справи с противоракетните системи на Вашингтон и дали ракетата е достатъчно усъвършенствана, за да порази точно набелязаната си цел.

Смята се, че Северна Корея разполага с между 30 и 60 ядрени бойни глави, отбелязва в. "Вашингтон пост". Възможно е Пхенян да работи и по разработването на ракети, способни да носят множество бойни глави.

Освен това Ким се стреми да развива подводния си флот и се очаква скоро да разположи нова подводница, която според експертите ще може да изстрелва ракети.

Ракета е с подводно базиране може да носи ядрени бойни глави

Снимка: KCNA

Именно нова балистична ракета с подводно базиране бе сред показаните нови оръжия от Пхенян. Тя бе поставена на влекач по време на парада в Пхенян, но базирането ѝ ще е подводно.

КНДР е преработила стари съветски подводници, за да им даде възможност да изстрелват ядрени балистични ракети. Така Пхенян си гарантира възможност за ответен удар, в случай че страната стане жертва на неочаквана агресия.

Новата ракетна артилерия на Пхенян

Снимка: KCNA

По време на парада Северна Корея показа и нова ракетна артилерийска установка, подобна на руската система "Смерч". Става дума за управляеми и високоточни тактически 600 милиметрови ракети, които се изстрелват една след друга подобно от мобилна платформа.

КНДР може да се похвали с мащабни подобрения в ракетните си системи

Снимка: KCNA

Повечето от влекачите и военните системи са изцяло севернокорейски, което говори, че тоталитарната държава сериозно е модернизирала и разширила капацитета си в тежката индустрия и металургия.

Новата ракетна артилерия на Пхенян

Снимка: KCNA

Показани бяха и нови ПВО системи, които са копия на руските С-300 и Тор. Заедно с тях дебютираха и нови подвижни радари. КНДР очевидно е отделила много пари за подобряване на своята противовъздушна система, която доскоро бе уязвима за по-модерните южнокорейски, японски и американски самолети.

Новите севернокорейски танкове

Снимка: KCNA

Северна Корея показа и нов боен танк, който разполага с много по-съвременна визия. Малко се знае за характеристиките на новото оръжие, но се вижда значително подобрение в бронята, а външният вид напомня за американския М1 Abrams. Освен в защитата вероятно има подобрение и в системите за водене на огъня. Експертите обаче са на мнение, че новият танк най-вероятно ползва старо шаси и подобрен двигател. По този начин КНДР ще може да спести средства и да модернизира танковия си потенциал до едно по-адекватно за 21 ниво. До скоро най-използваните танкове на страната бяха по концепции от 50-те и 60-те години на миналия век.

Свръхмобилни ракетни установки

Снимка: KCNA

Сред новите оръжия е и свръхмобилна ракетна система за водене на бой в сравнително близък радиус от няколко километра. Предполага се, че Пхенян е изкопирал подобно оръжие от Израел. Възможно е военните специалисти в страната сами да са създали подобна техника, взаимствайки от идеите на Тел Авив. Възможно е обаче да е имало някаква форма на технически шпионаж и кражба на информация.

На парада бяха показани още нова мобилна артилерия, антитанкова платформа, а униформите на войниците бяха изцяло обновени и с доста модерния в последните години дигитален камуфлаж.

Зимната маскировка на войниците на Северна Корея

Снимка: KCNA

Самолетната част на парада бе единствената, която не предложи нови оръжия. Поставената пред ембарго тоталитарна страна няма възможност да купува нови самолети, а залага основно на собствено произведени наземни и морски системи.

Въпреки това, авиационната част също предложи шоу. Най-модерните изтребители на Пхенян, МиГ-29, бяха "окичени" с LED светлини, правеха акробатични номера и накрая изписаха знака на Корейската работническа партия.

МиГ-29 с LED светлини

Снимка: KCNA

Анализаторите са впечатлени от факта, че Пхенян е показал 7 летящи наведнъж броя от МиГ-29. Знае се, че тези самолети са стари и отдавна са останали без официална поддръжка. Това означава, че КНДР е развила способностите си да извършва базови ремонти и може би е внесла нелегално части.

Най-голямото количество МиГ-29, показвано до сега на севернокоерйски парад е било 6.

Парадът от въздуха

Снимка: KCNA

Според експертите показаните оръжия са истински, а значението им надхвърля обикновената пропаганда. КНДР явно е обновила и увеличила производствените си мощности и може да създава сложни балистични системи и нови механизирани оръжия. Дори интегрирането на LED светлини в корпуса на самолета, така че те да не нарушат възможностите му за летене или пък да не се отлепят във въздуха показва по-високо ниво на възможности.

По всичко изглежда, че Пхенян е използвал последните години на дипломатическо затишие, за да развие бойните си възможности. В това има логика, предвид факта, че страната традиционно е заобиколена от изключително силни противници, а няма верен съюзник в лицето на Китай или Русия.