Най-богатият човек в Китай, основателят на гиганта в онлайн търговията Alibaba Джак Ма, се оказа член на Китайската комунистическа партия (ККП), съобщи AFP.

Членството на Джак Ма в комунистическата партия беше обявено от в. "Женмин жибао", орган на управляващата ККП, в статия, описваща съвременниците, помогнали за развитието на Китай, предава факти.бг.

Навремето бизнесменът беше дал да се разбере, че предпочита да не се меси в политиката. Сега обаче името му е споменато наред с други изключително богати членове на комунистическата партия, сред които милиардерът Сюй Цзяин - предприемач в сферата на недвижимите имоти и основател на групата Evergrande.

"Женмин жибао" посочва, че Джак Ма е изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната" - гигантска китайска инвестиционна програма в Азия и в Европа, лансирана през 2013 година от президента Си Дзинпин.

Публикацията го възхвалява като един от "изключителните строители на социализма с китайски облик в провинция Чжъцзян", където се намира централата на Alibaba.

Законите в Китай повеляват всяко предприятие, в което работят повече от трима партийни членове, трябва да учреди партиен комитет, а ако няма достатъчно членове, трябва да се обедини със съседни предприятия, за да се сформира такова ядро.

Три четвърти от частните компании вече съблюдават това изискване.

Според последните правила за партийните организации в предприятията, които бяха публикувани в неделя от агенция "Синхуа", комитетите на ККП трябва да "направляват и контролират предприятието, така че то да съблюдава стриктно националните закони и регламенти".

Джак Ма не беше обявил членството си в комунистическата партия при листването на Alibaba на Нюйоркската фондова борса през 2014 година. Официалните медии не уточняват дали по онова време е бил партиен член или не. Говорител на Alibaba отказа да коментира.