Плановете за 3D принтиране на оръжия, публикувани онлайн преди 4 дена, са били свалени хиляди пъти, след като усилено се заговори, че Американското министерство на правосъдието им готви забрана.

Чертежите на девет вида оръжия бяха качени на уебсайта на Defense Distributed в петък, а щатските държавни органи настояват за тяхното изтриване и налагането за забрана тези чертежи да се пускат за споделяне в интернет.

През 2013 година крипто-анархистът Коди Уилсън показа първото в света 3D принтирано оръжие. Файловете за "напечатването" му бяха качени в портала Defense Distributed и бяха свалени стотици хиляди пъти. Държавният департамент на САЩ обаче нареди те да бъдат премахнати от интернет.

След това последва дълга съдебна битка, която в крайна сметка бе спечелена от Defense Distributed, които качиха още чертежи на сайта си.

Радостта на привържениците на Втората поправка в Конституцията на САЩ не трая дълго, след като противниците на решението заведоха вчера контра дело, според които "изпринтените" оръжия са без регистрационни номера и в следствие на това - нелегални.

Според анализаторите, предвид факта, че днес климатът против оръжията в Америка е по-силен, отколкото през 2013 г., то е много вероятно скоро чертежите за 3D принтиране на пистолети и пушки да станат нелегални за разпространение.

Експертите коментират обаче, че в днешно време все още не е толкова лесно да се "напечатат" ефективни оръжия, защото масовите 3D принтери работят с пластмаса - материал неудачен за направата на цеви и ударни механизми.