След като актьорът от Top Gun Вал Килмър беше лекуван от рак на гърлото, той загуби способността си да говори ясно. Но сега звездата може да общува отново - поне под формата на изкуствен интелект, който се е научил да имитира гласа му с поразителна точност.

За тази цел Килмър си партнира с компанията Sonantic, специализирана в разработката на интелигентния софтуер. Тя е обучила специален алгоритъм чрез стари записи с гласа на актьора, за да получи съвсем нова реч.

Идеята е подобна на това как създателите на документалния филм Roadrunner използваха алгоритъм, за да синтезират гласа на покойния готвач Антъни Бурдейн. Разликата тук е, че този път проектът е осъществен с благословията на Вал Килмър и ще се използва от него.

"Бях покосен от рак на гърлото", споделя актьорът чрез алгоритъма в кратко рекламно видео. "След като се лекувах, гласът ми, какъвто го познавах, ми беше отнет. Хората около мен се мъчат да разберат, когато говоря. Но въпреки всичко това, все още чувствам, че съм същият човек. Все същата творческа душа", посочва още той.

Гласът е малко груб на моменти и ако слушате внимателно, можете да си помислите, че човек не всъщност издава шумовете, които се чуват в записа. Но ако не знаете, че с вас говори изкуствен интелект, може би никога няма да забележите разликата.