Китайската компания ByteDance, която притежава услугата за кратки видеоклипове TikTok, се отнася сериозно към технологията за виртуална реалност. Източник уверява, че компанията планира да инвестира значителни средства в разработването на VR съдържание и оборудване.

Значителна част от инвестицията ще бъде насочена към решаване на проблема с персонала. Броят на свободните работни места в китайския производител на VR комплекти Pico, който беше погълнат от ByteDance миналата година, рязко се е увеличил. Свободните работни места са свързани предимно с подразделението Pico Studios, базирано в Калифорния и Вашингтон. Сред тях са ръководителят на стратегията за игри за виртуална реалност и оперативният мениджър на подразделението за игри. Новият собственик не е забравил за разработването на хардуер - компанията се нуждае от инженери, които да проектират оптични и електрически системи.

Отбелязва се също, че американското подразделение на Pico се нуждае от ръководител на отдела за потребителски продажби, което означава, че компанията сериозно е решила да отбележи присъствието си в САЩ. Това е нещо, което наистина липсва на производителя. Водещата система Pico Neo 3 Link, представена през април, досега е фокусирана изключително върху европейския пазар, където се продава за 449 евро.

Устройството в много отношения прилича на Meta Quest 2, като се стигне до факта, че и двата хедсета работят с платформата Snapdragon XR2 и предлагат дисплеи с разделителна способност 1832×1920 пиксела за всяко око. Устройството е позиционирано като алтернатива на по-скъпите Valve Index и HTC Vive Pro 2, а също така е и малко по-богато на функции предложение в сравнение с Quest 2.