Учени от САЩ пуснаха 50-секунден запис на звуците, които издава една луните на Юпитер, съобщи сайтът на НАСА.

Записът е направен по време на близкото прелитане край Ганимед на космическата сонда "Джуно" на 7 юни 2021 г. и е представен по-рано през седмицата на среща на Американския геофизичен съюз.

"Джуно" прелетя край ледената луна Ганимед на разстояние от 1038 километра. За последен път космически апарат се е намирал толкова близо през май 2000 г., когато край най-голямата луна в Слънчевата система премина друга сонда на "НАСА" - "Галилео".

Звуците във видеото представляват цифрова обработка на звука от електрически и магнитни радиовълни в магнитосферата на Ганимед. Вибрациите са трансформирани в честоти, които човешкото ухо е в състояние да долови.

"Ако слушате внимателно, можете да чуете рязък преход към по-високи честоти към средата на записа. Това е моментът на навлизане в друг регион от магнитосферата на Ганимед", коментира Скот Болтън от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, главен изследовател на проекта "Джуно".

Ганимед е една от 79-те известни луни около газовия гигант Юпитер. Италианският астроном Галилео Галилей открива Ганимед през 1610 г., заедно с трите следващи по големина спътника на Юпитер.

Изстреляна преди десетилетие, сондата "Джуно" се намира в орбита около газовия гигант от пет години.