Компания SpaceX на Илон Мъск сключи договор с Axiom Space за изпращането на трима частни туристи на Международната космическа станция (МКС) от втората половина на 2021 г., съобщиха Франс прес и ТАСС.

Частни туристи не са посещавали орбиталната станция от над 10 години, припомнят агенциите.

Споразумението предвижда SpaceX да осигури места на Axiom Space на борда на пилотираната капсула "Дракон" - модифицирана версия на товарния кораб "Дракон", който осъществява полети до МКС от 2010 г.

Пътешествието ще отбележи "повратна точка в универсализацията на космическия достъп", казва президентът на Axiom Space Майкъл Суфредини, без да разкрива цената.

Всяко изстрелване на ракета Falcon-9 струва на частната компания SpaceX около 60 милиона долара. Вземайки предвид и сумата за конструирането на капсулата, билетът за пътешествие до МКС вероятно ще е на стойност десетки милиони долари, отбеляза Франс прес.

Досега осем космически туристи са пътували до орбиталната станция с руски ракети "Союз". Първият от тях - Денис Тито, през 2001 г. плати 20 милиона долара за осемдневен престой на МКС. За последно станцията през 2009 г. посети основателят на "Цирк дю Солей" Ги Лалиберте.

През февруари SpaceX оповести партньорство с компанията Space Adventures за изпращането на четирима туристи в орбита на височина, непостигната досега от частен полет. Тази мисия е планирана за края на 2021 г., но е по-вероятно да бъде осъществена през 2022 г.

В сферата на космическия туризъм се изявяват и Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос. Двете компании са в процес на разработване на кораби, които да изпратят само за няколко минути частни пасажери над космическата граница - между 80 и 100 километра според използваните от тях дефиниции.