Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX изпадат от орбита след слънчева буря, предаде Асошиейтед прес.

До 40 от 49-те малки спътници, изстреляни миналата седмица, или са се върнали в атмосферата и са изгорели, или са на път да го направят, съобщи компанията.

Причината е геомагнитна буря миналия петък, която е направила атмосферата по-плътна. Това е увеличило съпротивлението и на практика е обрекло сателитите.

Наземните диспечери са се опитали да спасят спътниците, като са ги поставили в режим на хибернация и са ги насочили да летят така, че да намалят до минимум съпротивлението. Но атмосферното въздействие е било твърде голямо и спътниците не са успели да се събудят и да се изкачат на по-висока, по-стабилна орбита.

SpaceX все още разполага с близо 2 000 спътника Starlink, които осигуряват интернет услуги в отдалечени кътчета на света. Те обикалят земното кълбо на височина над 550 км.

Спътниците, засегнати от слънчевата буря, са били на временна ниска орбита. SpaceX умишлено ги изстрелва така, за да може евентуалните изпаднали сателити бързо да се върнат в атмосферата и да не представляват заплаха за други космически апарати.

Според компанията няма опасност от тези падащи спътници нито на орбита, нито на Земята.

Всеки от тях тежи по-малко от фунта 260 кг.

SpaceX описва инцидента като "уникална ситуация". Такива геомагнитни бури се причиняват от интензивна слънчева активност, като например изригвания, които могат да изпратят потоци плазма от слънчевата корона, устремени в космоса и към Земята.

След изстрелването на първите спътници Starlink през 2019 г. Елон Мъск предвижда съзвездие от още хиляди, за да увеличи интернет услугите.

Астрономите са притеснени, че тези мегасъзвездия ще провалят нощните наблюдения от Земята. Международният астрономически съюз създава нов център за опазване на тъмното небе