Публикувано във факти.бг:Китайската компания Huawei е подала документи за запазване на правата върху три нови търговски марки на територията на Европейския съюз, съобщава AndroidHeadlines.

Имената Huawei Ark OS, Huawei Ark и Ark OS най-вероятно обозначават операционната система, която производителят разработва.

Досега се смяташе, че Huawei ще кръсти операционната си система Hongmeng. Названието е взето от китайската митология и се смята за неподходящо от маркетингова гледна точка. Възможно е Hongmeng да остане за ползване на вътрешния пазар, а за чужбина да бъде предназначено далеч по-понятното Ark OS.

От Huawei засега не разкриват никакви подробности за бъдещата си операционна система. Според слуховете компанията разработва едновременно два варианта - един на базата на Android AOSP с отворен код и втори напълно самостоятелен.

Липсва и официална информация кога ще бъде представена новата операционна система. Дебютът ѝ обаче надали ще се забави много, тъй като скоро устройствата на Huawei няма да получават поддръжка от Google.

Според TechRadar Ark OS ще излезе на пазара още през юни.