Стартъп, наречен Hybrid Air Vehicles (HAV), има необичайна идея за насърчаване на "зеленото" въздухоплаване: подмяна на самолетите с дирижабли. Смята се, че те биха били полезни поне за полети с малък обсег.

Вижте как изглежда >> >> >>

Компанията се стреми да започне полети между градове като Ванкувър и Сиатъл или Осло и Стокхолм. Идеята е, че намаляването на броя на самолетите, пътуващи на къси разстояния, може да помогне на авиокомпаниите драстично да намалят своите въглеродни емисии.

Любопитен факт е, че HAV си е осигурила финансиране от фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън. Екипът на стартъпа твърди, че дирижаблите му отделят само около 10% от парниковите газове на пътнически самолет. Това число може да се ограничи още, тъй като компанията работи по електрифициране на флота си.

Главният изпълнителен директор на дружеството Том Грунди сравнява неговите дирижабли с "бърз ферибот". Той твърди, че пътуването на къси разстояния отнема приблизително същото време като това със самолет, но пък е много по-екологично. "Това не е луксозен продукт, а практично решение за предизвикателствата, породени от климатичната криза", коментира той.

В момента HAV все още обсъжда партньорства с други авиокомпании. Стартъпът се надява да обяви първите си маршрути през следващите месеци.